31 de març del 2010

Més crisi, més atur i més badocs que parlen quan no toca

L’atur va tornar a créixer durant el mes de febrer a la zona euro. Segons l’oficina estadística de l’Eurostat, l’eurozona ha arribat al 10% de desocupació i a l’Estat espanyol, concretament al 19%.
A finals de l’any passat alguns deien que aviat podríem apreciar escletxes de llum i temps de recuperació. Però la veritat és que des del 1998 que la zona euro no assolia xifres de desocupació tan elevades.

D’altra banda però, hi ha qui no té por de la crisi econòmica ni del devastador tsunami que aniquila llocs de treball. Els sindicats d’Acesa han anunciat que mantindran la vaga de peatges en l’operació tornada de Setmana Santa.

Després d’una reunió de més de 18 hores entre els sindicats i els responsables d’Acesa i Aucat, no hi ha hagut acord i es manté la vaga per als pròxims 4 i 5 d’abril. Els sindicats volen renegociar el salari, el nombre d’hores de treball, la contractació d’eventuals i la conciliació de la vida laborar i la familiar entre d’altres qüestions.

Al meu entendre no és ara el moment d’ofegar l’empresariat, sinó el moment de treballar dur per a poder tirar endavant. Els sindicats, que sovint amb petulància defensen el sentit identitari, de classe o de comunitat, haurien d’entendre que ara no toca pensar en petits col•lectius laborals. Cal pensar en una comunitat de treballadors globals que viuen íntimament relacionats, suposo però que això ho hauran de pensar més endavant, ara segur que només volen parlar de futbol...