21 de juliol del 2010

Espanya no serà el mercat principal dels productes catalans al 2015

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha conclòs dient que d’aquí a cinc anys l’Estat espanyol ja no serà el principal mercat de les vendes dels productes fets a Catalunya. L’estudi ha estat elaborat pel professor de la UAB, Josep Oliver, i publicat per la conselleria d’Antoni Castells.

En el període de 1995 al 2006, Catalunya ha incrementat el ritme de vendes fora les fronteres estatals en un 9%, segons l’estudi. Fa 10 anys el mercat espanyol representava 2 terços de l’exportació catalana però amb el temps l’empresari català ha anat perdent interès en vendre a Espanya i any rere any s’ha augmentat l’exportació a altres territoris d’Europa, Amèrica i Àsia. Avui la proporció de l’exportació catalana a Espanya representa menys d’un terç i segons l’autor de l’informe; “els exportadors catalans estan guanyat quota de mercat a Europa” gràcies a la reducció dels costos i la racionalització de les plantilles.

Amb aquestes dades sobre la taula les possibles amenaces espanyoles a un boicot de productes catalans cada vegada fan menys por. Arribarà un moment que potser serem nosaltres qui podrem girar la truita i amenaçar a l’Estat espanyol dient que “si no ens independitzem d’ells no els hi comprarem els seus productes”. Com bé ha dit el professor Oliver, cal recordar que Catalunya ha estat el dinamitzador de l’economia, no només per la producció sinó perquè “les nostres compres en relació amb la resta de territoris són molt importants”.