5 de setembre del 2010

I si ETA acaba ensenyant democràcia al PP?

El grup terrorista basc ha anunciat un alto al foc a la seva lluita armada. Al comunicat d’ETA, que s’ha difós en un vídeo al diari Gara i a la BBC, els terroristes asseguren que ja “fa mesos” que van prendre la decisió de no tornar a actuar amb les armes, i han anunciat que “assumiran responsabilitats” en tres aspectes claus per arribar a una solució democràtica.

ETA treballarà “en l’articulació del projecte independentista”, “en el camí de crear les condicions per construir un procés democràtic” i en “la resposta a la repressió i en la defensa ferma dels drets civils i polítics”. Després d’aquests aspectes “ETA es reafirma en el compromís amb una solució democràtica perquè, a través del diàleg i la negociació, els ciutadans bascos puguin decidir el seu futur de forma lliure i democràtica”.

Quan no fa ni una setmana que l’esquerra abertzale i Eusko Alkartasuna va instar ETA a declarar una treva permanent, el grup terrorista ha difós el comunicat i ha alertat que si el govern d’Espanya té voluntat, “ETA està disposada a acordar els mínims democràtics necessaris per emprendre el procés democràtic”.

Tot i que el govern d’Espanya es manté en silenci estudiant la validesa del comunicat, ja podem preveure les reaccions distorsionades que prendran col·lectius com el PP i plataformes properes, que faran cas omís al comunicat i l’atacaran irreflexivament. Tot i això, per a desacreditar les valoracions que puguin prendre certs cavernícoles de l’Espanya més casposa, podem recordar les declaracions que Jaime Mayor Oreja va fer la setmana passada. L’ ex ministre d’interior i portaveu del grup Popular al Parlament Europeu deia que la banda armada ha arrossegat els partits catalans als seus postulats, “l’auge de l’independentisme és una victòria d’ETA”. Amb declaracions d’aquests tipus el PP ens mostra la distància que ens separa d’ells. L’Espanya que ells volen és l’Espanya que ens fa regurgitar.

L’alto al foc però podria ser un primer pas per a que ETA deixi les armes de forma definitiva. Les actuacions de l’Estat seran claus si s’inicien negociacions polítiques, però mentre, cal que el PP, per un temps, aprengui a tenir la boca callada i els ulls ben oberts. Podria donar-se l’estranya paradoxa en que ETA acabi fent pedagogia de democràcia al Partido Popular.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquest alto al foc d'ETA és una oportunitat que el govern espanyol hauria de saber aprofitar.

Està clar que amb el PSOE d'en ZP serà possible negociar, seguirem pendents del succés. I tens raó, amb el PP les negociacions amb ETA serien un desastre.

Anònim ha dit...

M'agradaria pensar que aquesta vegada van en "serio", ja que ja han fet altres vegades declaracions d'alto el foc, i desprès i tornen. Esperem saber estar callats, sobretot el mitjans de comunicació ja que moltes vegades parlant massa, i esperar que les negociacions les facin qui les ha de fer i arribin a bon port.