
Aquestes crítiques demostres que alguna cosa hem fet malament a Catalunya. De ben segur que no es queixarien si visquessin a Paris i haguessin d’aprendre francès, italià a Milà o grec a la ciutat grega de Patras. El nostre país no és normal i el tractament atroç que fem a la normalització de la nostra llengua és digne de bàrbars.
El recel al català és conseqüència de petites absurditats del dia a dia. Incongruències que hem deixat passar i les hem anat encaixant al nostre tarannà. Com pot ser que al dia d’avui diaris editats a Barcelona encara es redactin només en castellà? La majoria dels seus lectors són catalans, catalanoparlants que envien les seves cartes al director en català...
És temps de ser valent i no renunciar a res, els temps de pors i represàlies ja han passat. Cal lluitar contra les rareses de la nostra quotidianitat, lluitar contra un cinema que només emet en castellà, contra diaris catalans que donen l’esquena al català, contra el conformisme, els porucs o els espanyolistes que viuen a casa i no volen integrar-se.
Els meus companys de feina estrangers sovint em diuen que hauríem de veure més pel•lícules en versió original, tenen tota la raó, però també cal entendre que com a mínim les pel•lícules doblades que s’exhibeixen a Catalunya han de respectar la realitat del nostre país, el 50% en català és el mínim.
Com hem vist hi ha gent que no entén les nostres reivindicacions, per interessos econòmics o polítics, per desconeixement o per falta de cultura s’oposen a una normalització real de la nostra llengua. A tots ells els hi hem de mantenir sempre els braços oberts, estendre la mà a qui va venir pensant que això era una regió d’Espanya, però ajudar-los a integrar-se. Els primers que ho hem d’entendre som els catalans.
Article publicat el divendres 5 de febrer al setmanari del TOT Sant Cugat.