24 de maig del 2008

Josep Maria Pelegrí: “No es pot tenir la dona borratxa i la bota plena”

Així de contundent apuntava el parlamentari d’Unió Democràtica Cristiana, Josep Maria Pelegrí, quan se li preguntava per la davallada en número de diputats catalanistes al Congrés dels Diputats.
Pelegrí deixava anar la metàfora de la “dona borratxa” referint-se als cinc diputats que van perdre els republicans a les eleccions Generals. “El doble llenguatge i l’actitud d’ERC ens ha portat a tenir menys representació catalanista al Congrés”. I és que el parlamentari dels democratacristians feia una bona valoració dels resultats aconseguits per CiU a les Generals però li atribuïda la pèrdua d’influència catalanista als republicans.
“Nosaltres vam baixar seixanta mil vots però avui ningú se'n recorda, -la gent- es queda amb el número de diputats i nosaltres hem conservat els 10 que ja teníem” assegurava Pelegrí mentre s’asseia al sofà del seu despatx del Parlament.
Pelegrí carregava durament contra Esquerra i el seu màxim dirigent, Josep Lluís Carod Rovira. Arran de la publicació del llibre de Carod Rovira, “2014 un full de ruta per la Independència”, Pelegrí deia que “l’únic principi d’ERC és el de no tenir principis”, ja que segons el democratacristià, el dirigent republicà “està jugant amb les il·lusions dels ciutadans i l’únic que aconseguirà serà generar frustració”.
Per altra banda el diari AVUI publicava el 21 de maig una enquesta feta per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) on s’assegurava que la majoria de catalans votarien “sí” a la independència. A aquests fets Pelegrí assegurava que “jo no sóc independentista, crec que no ens portaria enlloc, però si volem ser un estat s’han de preparar altres coses, primer s’ha de tenir àmbit de poder..., però si en tens i et quedes a casa amb els braços creuats,- referint-se a ERC- generes frustració”.
Les relacions entre UDC i ERC no són les millors i la Casa Gran del Catalanisme que promou el president de Convergència i Unio, Artur Mas, podrien servir de pont per a que s’apropessin els dos partits. No obstant, Josep Maria Pelegrí, assegurava que “intentar aglutinar en una sola casa tots els catalanisme no crec que sigui algo correcte” i afegia que “la Casa Gran del Catalanisme la promou Convergència Democràtica de Catalunya, nosaltres no”.
Pelegrí creu que el catalanisme “s’ha de defensar des de diferents trinxeres”, tot hi això respecta les decisions de CDC, tant és així que quan se li preguntava per la incorporació de Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat del Vallès, a la direcció del partit, es limitava a declarar que “som dos partits diferents i respectem les seves decisions”.
Tot i ser dos partits diferents, CDC i UDC coexisteixen i s’han creat “una imatge de marca molt compacte i de confiança”, Pelegrí, conjuntament amb els socis de la federació “proposem que s’avancin les eleccions a la Generalitat ja que el tripartit ens fa perdre valor al país, Catalunya no està liderada i estem perdent autoestima i actius”.
Josep Maria Pelegrí preveu que l’actual president de la Generalitat, José Montilla, avançarà les eleccions a principis d’any degut a la inestabilitat que dóna ERC al govern” i per que a demés “els socialistes creuen que en sortirien reforçats”. Abans d’això però, la majoria de partits catalans celebraran els seus congressos.
Unió Democràtica Cristiana celebrarà el seu congrés els dies 18 i 19 d’octubre a Sitges, Pelegrí va assegurar que Unió adaptarà al seu congrés el dret a decidir.