26 de gener del 2010

Radiació a Catalunya: Ascó n'és una víctima

L’Ajuntament d’Ascó ha aprovat per majoria -7 vots a favor i 2 en contra- ser candidata a acollir el magatzem temporal centralitzat de combustible nuclear. La ciutat de la Ribera d’Ebre s’ha convertit en el punt de mira de l’actualitat catalana i en l’espasa involuntària que ha dividit la nostra societat.

El conflicte generat a Ascó no és un simple fet al que els ecologistes poden estar en contra i l’empresariat a favor. Tampoc és un simple xoc d’interessos ni una notícia més de l’agenda mediàtica. Ascó ha posat de manifest la degradació social que pateix el nostre país a causa de l’economia.

Quan a una zona se la margina, quan no s’hi inverteixen prous recursos ni se la potencia de cap manera, quan una zona viu oblidada i veu com la gran onada de crisi l’ofega, s’agafa a qualsevol pal per treure cap i reflotar.

En aquest context de penúria econòmica no es pot criminalitzar a l’Ajuntament d’Ascó per voler acollir un magatzem nuclear que generaria més de 300 llocs de treball i una inversió de 700 milions d’euros. Però sí que cal senyalar amb contundència als veritables culpables de tot plegat, el nostre govern.

La Generalitat ha oblidat el sud i ha deixat de veure més enllà de l’horitzó. Cal explicar de forma pedagògica que no podem acollir un cementiri radioactiu per sortir d’una crisi passatgera. La radioactivitat no durarà tres anys, ni seixanta ni cent, dura milers d’anys i acabarà essent l’herència que rebran els nostres descendents.

Catalunya és gran i catalans ho som tots. El nostre govern no pot oblidar ningú i ara és el moment de pensar com reactivar l’economia de les zones que més ho necessiten. Acollir el cementiri radioactiu no és una proposta ni una solució, és una condemna.

Article publicat el dijous 28 de gener al diari Avui.
Article publicat el dijous 28 de gener a La Vanguardia.

5 comentaris:

Jordi Montaña ha dit...

És d'un dèficit demòcratic abismal que un ajuntament d'un poble de 1.600 habitants decideixi per totes les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Tenim dues centrals nuclears i una més que està en progressiu desmantellament -aquesta última, Vandellòs I és el mateix model que Txernòbil-. A més Vandellòs II i Ascó han tingut diferents incidències aquests últims mesos. La petroquímica franquista, però ben aprofitada pel nostre govern, escanya i ens contamina el territori, ofegant el turisme de la Costa Daurada. Un Turisme obligat a acceptar un visitant de perfil baix. Dons quan puges dalt de tot del Dragon Khan o a la Serra de Prades sents pena i engúnia, prefereixes mirar un altre costat.

XescoArechavala ha dit...

De nou, el debat es centra en una capa que no és l'adeqüada. No es qüestió de decidir on ha d'anar el magatzem, sinó de si volem nuclears o no. Si mantenim el nivell de consum actual, es obvi que necessitem nuclears i per tant, en algun lloc hem de posar els magatzems. No pot ser mantenir un consum exagerat i després no voler menjar-se la merda. Yes, but not in my backgraund! Crec que el debat hauria de girar entorn al exagerat consum que fem d'energia, per tal de reduir-la i no necessitar, per tant, les nuclears.
Però es un debat que no interessa. Jo si fos d'Ascó, possiblement votaria a favor del magatzem. 700 milions d'euros en 10 anys per a un poble petit és una botifarra de diners...I tots els pobles no poden viyure del turisme. D'això se'n diu diversificar! Ara bé, insisteixo, el més important es reduir el consum d'energia.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb el comentari del Xesco. El debat es un altre, i si hi ha un cementiri de residus nuclears es perque tenim residus nuclears, perque tenim energia nuclear (logic, eh?).

Si no es construeix el cementiri, seguiriem pagant al govern frances per fer-se'n carrec, i aixo no es gratis, i estariem pagant uns diners que no ens donen cap fruit un cop han passat la frontera, aixi que (amb lo bo i lo dolent) s'esta construint una infraestructura pel pais.

I que consti que soc contrari a la construccio de noves centrals nuclears, i partidari del desmantellament de les ja existens quan s'arriba al final de la seva vida util.

Oscar

PS: per cert Xesco, crec que al que feies referencia era Not In My BackYARD (NIMBY)

@bloggerbrasilis ha dit...

Hello!

I am a brazilian blogger.

I publish in spanish, english and portuguese.

Nice blog!!!

Brisa ha dit...

I el pitjor de tot és que aquests 700 milions d'euros promesos són una enganyifa, segur. Tindrem el cementiri nuclear; els 300 llocs de treball, vés a saber; però els diners se n'aniran en raons i a Ascó n'arribaran un grapadet -si hi arriben.

Rosa Nebot