13 de maig del 2008

La Fundació Trias Fargas es refunda i obra una nova etapa del catalanisme

Dimarts i tretze, un dia de novetats per a la quotidianitat catalana. Mentre ahir arribava al port de Barcelona el primer vaixell carregat d’aigua provinent de Tarragona per pal·liar la sequera, al carrer Casp 80, cantonada Bailèn, es materialitzava el projecte de Casa Gran del Catalanisme impulsat pel president de CiU, Artur Mas.

Eren les dues realitats catalanes que conviuen ignorant-se. La Catalunya més precària es donava a conèixer amb els primers litres d’aigua injectats des d’un vaixell. Mentre la vergonya era palesa al port de la capital, la Fundació Trias Fargas mirava cap el futur, donava un nou pas i es refundava com a Fundació Catalanista Demòcrata Trias Fargas, una eina que segons Mas, “ha d’unir a tots els catalanistes” independentment de si aquests “són d’esquerres o dretes”.

La presentació del projecte de Casa Gran del Catalanisme es va presentar en el nou local de la fundació, un local que com el mateix projecte està en obres i refundant-se. El que ha de ser el lloc de trobada de tots els catalanistes presentava un terra especial, un paviment encara per pol·lir, per acabar de construir i allisar. Igual que el propi projecte el nou local, encara en construcció, servia com a metàfora del que és i el que ha de ser el nou catalanisme. I es que el futur catalanisme ha de ser una obra construïda per tots els catalans, que ha de servir també, segons Mas, “per a deixar enrere un PSC que ens veu des d’una òptica espanyola”.

Tot i que físicament la Casa Gran del Catalanisme no és res més que el magatzem d’una antiga fàbrica tèxtil amb vocació de convertir-se en ateneu, hi caben tots els catalanistes, vinguin de la banda que vinguin. Aquest ha estat un dels missatges principals de la presentació i la procedència dels pilots així ho demostra. Joaquim Ferré serà el president de la Fundació, treballarà amb la companyia de l’advocada Magda Oranich i d’en Jordi Vilajoana, a la direcció i serà Agustí Colomines i tots ells comptaran amb col·laboradors provinents de tots els sectors del catalanisme.

Els col·laboradors i els simpatitzants de la Casa Gran provenen de moltes i molt variades branques del catalanisme, a tots ells els uneix l’esperança, la il·lusió i les ganes de transformar un catalanisme que semblava estancat. Entre els principals col·laboradors de la Casa Gran s’hi pot trobar entre d’altres, Francesc Marc-Alvaro, que quan se li preguntava si l’home de barba blanca que tenia a dos metres era l’Àngel Colom, responia que “sí, que no li veus les ales?”.

Amb ales o sense ales Àngel Colom declarava fa unes setmanes al diari AVUI, que vol tenir un paper dins la Casa Gran del Catalanisme. Colom, ex cap de cartell d’ERC i actualment militant de CDC, va afirmar que “la meva intenció és fer de pont entre CiU i ERC”, després d’assegurar que si s’arrepenteix d’alguna cosa mentre estava a la primera línia de la política va ser “dividir Esquerra Republicana en el moment de la creació de PI” (Partit Independentista).

Demà la Casa Gran del Catalanisme tindrà un dia més de vida, esperança i nous adeptes. D’altra banda però, la Catalunya del tripartit seguirà esperant vaixells carregats d’aigua per pal·liar la sequera, acceptarà pagar rebuts d’electricitat més cars i castigarà els qui reguin el jardí o omplin la piscina amb aigua potable.