25 de març del 2009

Bolonya, el túnel i la llum

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, ha participat avui a l’IESE en la presentació d’un estudi de telecomunicacions. El conseller ha arribat tard per que abans tenia sessió parlamentària, sessió on s’ha parlat del pla Bolonya i on tots els grups han donat el seu suport explícit a la conselleria.

L’acte de l’IESE girava al voltant del futur de les telecomunicacions a Catalunya, però Huguet abans de centrar-se en això ha aprofitat per dir que les universitats catalanes estan quedant endarrerides i ja fan tard en la cursa cap a Bolonya.

Així doncs, amb el suport de tot el Parlament català, l’Espai Europeu d’Educació Superior tirarà endavant i prescindirà de les universitats okupades, de les aules on es fumen porros, de la humiliació dels mossos i de tots els actes il·legals comesos per una colla d’estudiants, i no estudiants, que han volgut començar les vacances de setmana santa abans d’hora.

El pla de Bolonya ens permetrà tenir professionals més qualificats que podran treballar arreu d’Europa. Serà un pla interessant que si alguns saben canviar la mentalitat podrà triomfar. Serà també el pla del segle XXI i serà amb el temps la gota d’aigua pura que haurà desemmascarat aquells que s’amagaven al darrera del carnet d’estudiant, aquells antisistemes que han abusat durant tant de temps de la condició d’estudiant.

El conseller Huguet ha conclòs l’acte de l’IESE dient que “estem en un túnel on la foscor predomina més que la llum”, una evidència no gents fugaç però que amb treball i constància de ben segur canviarà.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Apa noi, quina ensabonada!

Anònim ha dit...

Em sembla que tenir bons professionals, volt dir que hi ha d'haber esforç i per lo que veig i sento dir a traves dels mitjans de comunicació, hi hàn uns quants que volen ser sempre aixó, estudiants. I no els hi parlis de treball, ja que es viu molt be, sota la pell d'estudiant.
Per sort, no tots.

Conxita ha dit...

Ja n'hi ha prou de criminalitzar els estudiants. A l'última manifestació no eren quatre gats, precisament. El Pla Bolonya té coses bones i d'altres que són més que discutibles. Quin mal hi ha a debatre-ho? Recordem que hi ha professors que també s'han sumat a les protestes. Són terroristes de les aules? No fotem!
Una de les primeres coses que s'hauria de posar damunt la taula és si hi haurà prou recursos per implantar aquest pla tan meravellós. Ho sento molt, però jo penso que, tal com tenim el panorama econòmic, les coses estan més que fotudes. Ens diuen que hi haurà un sistema de beques i jo dubto sincerament que aquestes arribin a les persones que realment ho necessiten. Si fins ara el sistema de beques del nostre país és dels més precaris d'Europa, què ens fa pensar que a partir d'ara tot canviarà? També em qüestiono si es podrà ampliar el professorat o si hi haurà alumnes que es quedaran penjats si els estudis que cursen no s'ajusten a les lleis del mercat. En fi, són molts els "punts foscos" i poques les explicacions que se'ns dónen al respecte. Afegeixo que la Universitat actual, al marge de Bolonya, és fluixa, descafeïnada, clientelista i completament acrítica. Penso que ens mereixem una Universitat millor. Si no, perquè es donen constants fugues de cervells investigadors de Catalunya cap a l'estranger?

marius ha dit...

El pla Bolònia no canviarà res... tot seguirà igual, els mateixos profes poc estimulats, els mateixos estudiants mal formats en els cicles anteriors, els mateixos polítics amb paraules buides. En sap greu ser tant pessimista, però penso que això és el que hi ha...

Sergi ha dit...

Els manifestants eren 4 arreplegats. Ha catalunya hi ha aproximadament 180.000 estudiants... i es manifesten 4.000.... quatre matats que no volen treballar i només volen fumar porros al bar.

Conxita ha dit...

Doncs resulta que aquests "quatre matats" (jo vaig veure molta més gent a la mani) són els únics que es prenen la molèstia de plantar cara i qüestionar el sistema universitari. Potser no són guapos ni van ben pentinats ni són políticament correctes però jo me n'alegro que surtin al carrer. Ja començava a pensar que la Universitat estava feta de peixos bullits... Estic d'acord amb marius, tot continuarà igual i tant que si, però hi ha un grup de joves (el nostre futur, no ho oblidem) que no estan d'acord amb la mediocritat del sistema educatiu i potser es plantejaran el futur més enllà del consumisme desenfrenat i l'electroencefalograma pla

Enric ha dit...

En primer lloc, jo em pensava que la universitat estava per formar i ara resulta que si no hi ets per reivindicar, o hi vas guapo i ben pentinat, ets un peix bullit... En segon lloc si l'objectiu es millorar un sistema que no funciona no entenc perque no es proposa cap alternativa. L'objectiu de les protestes no es millorar-l'ho, es deixar les coses com están, poca cualitat i menys exigencia.

Conxita ha dit...

Ningú diu que els antibolonya siguin un model a seguir. El que està clar és que si els estudiants i professors es queixen per alguna cosa serà. Hi deu haver quelcom que falla. Enric, no sé si coneixes a fons el món universitari però s'ha de convenir que fa temps que ha perdut pistonada. Repeteixo que molta gent intel·ligent i capacitada agafa les maletes i fot el camp de Catalunya. Els departaments estan enquistats i s'afavoreix l'amiguisme en detriment de la prosperitat intel·lectual. Què ens aportarà de bo el Pla Bolonya? Són falses promeses el que se'ns ven? Discutim-ho. Parlem-ne. Només es tracta d'això. En definitiva, d'un procés democràtic!

Sergi ha dit...

En el moment en que s'ocupen edificis i no es permet que la gent faci vida normal es perd tota la raó i qualsevol possibilitat de negociació. Siguem clars, pels antibolonia, o estas amb ells o la teva opinió no compta.
Quin dret poden tenir aquests quatre arreplegats a impedir-me a mi que vagi a classe amb normalitat?
I Conxita, són quatre arreplegats. Només la UB te 60.000 estudiants. Quants manifestants hi havia? 2.000 o 3.000?
I els professors... d'aquests millor no parlar, perquè com tu dius, l'amiguisme s'ha extés per les universitats, i els professors són funcionaris que fan la mateixa classe des de fa 10 anys, sense canviar res, i ara hauran de treballar de debó per adaptar-se al nou sistema.
Tant els estudiants com els professors no protesten contra Bolonia, protesten perquè huran de treballar més i estar més ficats a la universitat per aprovar. S'ha acabat el parasit que es passa el curs al bar jugant a cartes (estudiant) o el parasit que no prepara les classes perquè és la mateixa materia de sempre (professor). Ara tocarà treballar i demostrar mèrits i capacitats, cosa que a mi em sembla perfecte.

Conxita ha dit...

Davant del conflicte, fa falta diàleg i és el que no hi ha hagut, per això hi han hagut les tancades i els piquets. No es tracta de paralitzar Bolonya sinó de discutir-ne els continguts. A mi no em sembla que tots els professors que han defensat les protestes ni els alumnes siguin paràsits, ho sento. Fa temps que he deixat de creure en les pel·lícules de bons i dolents. Hi ha un conflicte obert. Un dilema sobre la taula que respon al desencís i la desconfiança en el sistema educatiu. Per la via de la imposició el problema no se solucionarà. És la meva modesta opinió.