13 de juny del 2011

El catalanisme transversal i la viabilitat econòmica

La història recent del catalanisme està protagonitzada per la divisió partidista. Molts catalanistes han treballat pels seus partits i han deixat Catalunya en un segon pla mentre l’electorat assenyalava a uns i donava el seu vot a uns altres.

Si a tots els partits catalans hi ha catalanistes que volen una Catalunya millor, perquè no treballar plegats posant els catalans i Catalunya en primer terme? La unió dels catalanistes de CDC, PSC, UDC, ERC, ICV, CUP, Solidaritat, Reagrupament i altres partits minoritaris serien més que suficients per a que Catalunya pogués decidir lliurement quin i com ha de ser el seu destí.

El catalanisme transversal ha de ser la nova alternativa per a defensar els interessos de tots els habitants de Catalunya. Ha de ser l’eina social que exigeixi el que es nostre i demostri que el camí a la llibertat no té tants perills com ens han volgut fer creure.

A la Seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya s’ha presentat un llibre redactat per doctors en economia i professors de la Universitat Pompeu Fabra on, amb una visió estrictament econòmica, s’ha demostrat que la independència econòmicament és viable. Responent a l’amenaça habitual dels espanyolistes, els autors ha confirmat que un hipotètic boicot espanyol als productes i empreses catalanes no seria cap sotragada per l’economia catalana ja que l’actual dèficit fiscal de Catalunya és molt superior a les pèrdues que podria suposar el boicot.

Als anys trenta Cambó ja va escriure sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent, no deixem ara que l’evidència esdevingui muda i Catalunya s’ensorri per culpa d’un catalanisme dividit que no ha sabut liderar el país.

Article publicat el dimecres 15 de juny al diari El Punt
Article publicat a directe!cat

2 comentaris:

XescoArechavala ha dit...

Hola Lluis, llegeixo a El Periodico que aquest estiu, el Banc d'Espanya nacionalitzara 4 bancs per evitar la seva fallida. Dos d'ells son catalans (UNIM i CatalunyaCaixa). Potser económicament podrem tirar endavant, pero el sistema finacer catala és un desastre. I una qüestió:Podria la Generalitat rescatar aquestes caixes (5.000 milions d'euros aprox. per a les dos catalanes), sense deixar de prestar serveis basics com educació, sanitat, transport públic?
Jo no salvaria cap caixa. Si s'han gestionat malament, al carrer, i els diners públics per cobrir el fons de garantia dels clients (fins un máxim de 300.000 euros em sembla).

Lluís ha dit...

Bona tarda Xesco,
aquest matí CatalunyaCaixa i Unnim han desmentit que estiguin en procés d'espanyolitzar-se. Diuen que estan estudiant nous processos de fusió i que fins al setembre d'aquest any tenen temps per acudir al FROB.
Igualment però, si Catalunya no tingués dèficit fiscal podria rescatar les dues entitats i potser sí que aleshores estaríem parlant d'una veritable nacionalització financera.