10 de juny del 2010

Crispetes, el català en plena crisi de valors

En temps de crisi econòmica sembla que si no parles de l’atur, de les retallades pressupostàries o de la rebaixada de salaris no trepitges de peus a terra. El món no s’acaba al banc ni al mercat. I hi ha moltes altres coses a les que no podem renunciar, i la llengua, el dret a viure en català és un aspecte al que no podem donar l’esquena ni amb l’excusa econòmica.

La Plataforma per la Llengua ha endegat la encertada i necessària campanya “Volem crispetes”, amb la intenció de “posar en evidència la situació de desigualtat que pateix el català al cinema”, un cas paradigmàtic si el comparem amb la situació d’altres llegües similars.

Actualment la presència del nostre idioma a la gran pantalla dels cinemes de Catalunya no arriba al 3% de mitjana tot i que les xifres demostren que el català és rendible. Si volem normalitzar el nostre país amb una immigració cohesionada i ben adaptada, cal aplaudir algunes mesures adoptades pel govern, com la nova llei del cinema, però seguir exigint drets irrenunciables. Reclamar la regulació del sector del cinema ha de ser la nostra obligació.

Vivim ofegats en una crisi econòmica que deixa sense veu molts sectors. No per això podem tolerar que la veu natural del poble calli i miri cap a un altre costat. La crisi actual no entén de llengües però no és cap excusa per no reivindicar i exigir la presència del català a les nostres vides. Viure plenament en català és possible i només depèn de nosaltres, exigeix-ho!


Més Informació a Plataforma per la Llengua

2 comentaris:

Oriol ha dit...

Ho sento Lluís, però hi ha massa películes que no es poden pendre en serio en Català... en Jim Carrey, pse, però una pel·licula d'acció, històrica, de fantasia... en català sembla que sigui una parodia.
El que cal defensar és veure pel·lícules en versió original, sense la pérdua de valor de la traducció, i per això cal aprendre anglés, no pervertir-les en català...

Lluís FR ha dit...

Oriol, no t'enganyis. Ni la societat catalana, ni l'espanyola, estan preparades per veure pel.lìcules en VO. Això que comentes és un altre debat on molt possiblement coincidiria amb la teva opinió.El sistema educatiu actual no dóna prou importància a l'anglès.