5 de maig del 2009

"Agur" Ibarretxe, ara és l'hora de l'absurd

El sistema democràtic és el millor sistema polític que coneixem, és el millor sistema per ha dirigir una societat però malauradament sovint ens mostra la cara més absurda del seu engranatge.

Avui el socialista Patxi López ha estat investit com a lehendakari del govern basc. Amb el suport del PP, d’UPiD i el seu grup ha sumat 39 dels 75 vots del Parlament Basc, Juan José Ibarretxe ha obtingut 30 vots del PNB, un d’EA i quatre d’Aralar, quatre vots menys que el representant de “l’altra Euskadi”. Ibarretxe doncs, abandona el govern i aprofita per anunciar que deixa la vida política.

Amb Patxi com a lhendakari i amb un govern de socialistes en minoria però amb el suport del PP, és evident que els perdedors portaran el timó, que la massa inadaptada portarà les regnes...que el vaixell s’enfonsarà i la crisi global serà l’excusa.

La democràcia ens va portar a Catalunya un govern tripartit de perdedors, un govern gris que va fer avorrir la política a molta gent. A Euskadi però els espanyolistes, “maketos”, dirigiran un país a cegues sense escoltar ni entendre cap realitat que no sigui la d’Espanya. Serà un govern tant absurd com el fet que els propis governants no parlin la llengua natural del territori que representen.

Està clar que Euskadi ha estat condemnada a viure un temps de foscor, un període on s’ofegarà la identitat i la puresa del territori, però serà una etapa obscura que durarà poc i no tacarà la bellesa ni l’atracció per la lluita de les nacions sense estat.

9 comentaris:

Sergi ha dit...

Sense entrar a valorar si estic d’acord o no amb el teu article voldria fer una crítica. Al teu article parles d’una realitat política que es veurà afectada i “falsejada”. Crec no estàs en situació de criticar la realitat del País Basc perquè la desconeixes. Saps el que apareix als diaris, a les notícies i a les web o mitjans que consultis, però no hi vius, per tant, no cerc que tinguis cap argument ni molt menys autoritat i coneixement per afirmar rotundament que aquests resultats van en contra de la voluntat basca.
Aprofito per fer una crida a la prudència, ja que aquestes afirmacions categòriques s’han de fer amb coneixement, però amb coneixement de primera mà, i no pas des de la llunyania.

Lluís Feliu ha dit...

Moltes gràcies pel comentari Sergi, però no estic d'acord en res del que dius. Quan afirmes que no es pot tenir coneixement del tema seguint els mitjans de comunicació ja t'equivoques. Efectivament no hi visc a Euskadi però per sort els mitjans ens permeten palpar de primera mà la realitat de territoris llunyans.
Però això és discutible i s'ha de saber interpretar bé els continguts periodístics.

D'altra banda, he de dir que les dades són les dades i els fets són els fets. A Euskadi 100.000 persones no van poder votar per què s'els hi va il·legalitzar el partit. Aquestes persones existeixen i representen el 6% del cens electoral basc.
El nacionalisme a Euskadi és majoria, els 30 escons del PNB, els 4 d'Aralar i el d'EA ho demostren. Si a més els hi sumem els nacionalistes horfes de partit queda clar que la majoria basca no està representada al govern d'en Patxi.

Sergi ha dit...

Només un petit comentari referit a les 100.000 persones que dius que no van poder votar. Sí que van poder votar, no ho van fer perquè no van voler. Es va il·legalitzar un partit (no entrarem a parlar de si és correcte o no), però ells seguien tenint una alternativa per escollir, no?
Amb això vull dir que aquesta gent no ha votat perquè no ha volgut.

Enric ha dit...

Lluis, estic totalment d'acord amb tú que els jocs de majories parlamentaries, mal usats, poden portar-nos a governs que siguin poc representatius del poble que els elegeix.
Malauradament es un problema cada cop més evident, que els polítics obliden la seva condició de representants. S'investeixen a si mateixos d'una soberania que no tenen, sino que exerceixen en representació d'uns ciutadans. Menteixen públicament, amaguen informació, i s'aferren a uns escons i uns càrrecs com si fossin seus en propietat.
Aquesta es la trista realitat, per tant no dubtis, que aviat, per tal de conseguir majories parlamentaries; capitalistes comunistes, rojos, ecoloistes, defensors de la caça i els toros, antitaurins, bilingües i monolingües s'uniran per poder exercir un poder que no s'els hi ha concedit, i sobretot accedir a un cotxe, uns privilegis, unes croquetes i un lloc a la llotja del Camp Nou, on no hi arribarien mai d'altre forma.

mt ha dit...

En Sergi té raò amb dir que les 100.000personas nacionalistes que es varen quedar sense representaciò,teníen que anar a votar,els seus vots han fet falta per tornar a investir a Ibarretxe,s´han equivocat.Per això ara han d´ aceptar democraticament el govern que ha sortit escollit.

Lluís Feliu ha dit...

Si els espanyolistes ens il·legalitzessin CiU, ERC, Reagrupament i tots els partits nacionalistes, aniríeu a votar?

No sempre es pot serguir el joc. Entenc als aberzales que no varen votar per no tenir la representació independentista predilecte.

I sí, personalment hauria preferit que s'haguessin decidit pel PNB i ara els bascos tinguessin un govern basc i nacionalista.

The Great Cornholio ha dit...

Lluis, dius "Si els espanyolistes ens il·legalitzessin ... tots els partits nacionalistes".

Pero previament havies dit "El nacionalisme a Euskadi és majoria, els 30 escons del PNB, els 4 d'Aralar i el d'EA ho demostren."

Per tant, a Euskadi encara hi havia una alternativa nacionalista. Estas comparant situacions diferents.

Els nacionalistes bascos tenien encara una alternativa, encara que no fos el partit que millor representes les seves ideologies.

Un altre debat podria ser la illegalitzacio del partit en questio...

Conxita ha dit...

Us recomano molt l'article "Euskadi, Patxi López i ETA" de Josep Maria Terricabras. Va sortir publicat ahir a El Periódico de Catalunya:

http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/informacio2.asp?ID=19610

Salut per tots!

Sergi ha dit...

L'Oscar te raó, els radicals bascos terroristes encara tenien una opció nacionalista, el PNB, i si no van votar va ser perquè no van voler.
Així doncs, jo diria que si Ibarretxe no ha sortit elegit un altre cop podria ser culpa d'aquest radicals que van optar per no votar.
Tingués en compte que no s'han il·legalitzat tots els partits nacionalistes, el PNB segueix sent legal.