15 de maig del 2009

La màquina europea afluixa

Alemanya s’ensorra dins la crisi econòmica mundial, el producte interior brut (PIB) del país va caure un 3,8% durant el primer trimestre de l’any i es confirma, segons l’oficina nacional d’estadística, la seva quarta caiguda trimestral consecutiva.

La recessió germànica és absoluta i les dades anuals ho confirmen. En dotze mesos ha caigut un 6,7%, és un percentatge que suposa la caiguda més gran del PIB des del 1990 amb la reunificació alemanya.

L’únic valor optimista que contempla l’oficina nacional d’estadístiques és la contribució positiva de la despesa pública, igual que al crack del 29, si volem sortir de la crisi els governs de tot el món hauran de d’estrènyer el cinturó i el cap per a saber invertir bé en despesa pública.

A partir d’ara els diners s’hauran de gestionar millor, començant per famílies, ajuntaments... fins a l’Eurocambra. Avui s’ha donat a conèixer que aquesta ha gastat 6.000€ en traduir del català central al valencià l’anunci electoral de televisió.

Quina bona embadocada els hi ha colat el PP valencià! Quantes vegades haurem de dir-li als senyors del PP que no intentin dividir als catalans, quantes vegades haurem de dir que el valencià és un dialecte del català igual que el català central que es parla a Barcelona? Suposo que és normal que la gent del PP confongui dialectes per idiomes i polítics per assassins.

Suposo també que molts espanyolistes, igual que Mayor Oreja i el seu besavi tenen dificultats per a parlar diferents llengües o dialectes... així que ja va bé que es quedin a casa “perfeccionant” la seva parla hispana mentre nosaltres aprendrem idiomes i buscarem solucions per sortir de la crisi.