11 de febrer del 2008

Tractaments encegats

Malauradament sembla que molts cops els mitjans de comunicació s’obliden de fer la seva feina, abandonen la seva tasca de fer de mirall de les societats. Sovint enceguen i no informen a la ciutadania d’aquelles coses que tenen un interès considerable, coses que afecten directa o indirectament a la població i que el sentit comú hauria de donar-li un espai als mitjans.

Sembla que els mitjans de comunicació de casa s’han acostumat a fer d’una manera que obvien la crua realitat. Per interessos partidistes o per pors a col·lectius radicals, molt sovint donen veu a la minoria i callen la majoria democràtica.

Un cas actual el trobem avui mateix en la majoria de mitjans de comunicació del país. Ahir 3.600 corredors es van trobar al centre de Barcelona per participar a la Mitja Marató de la capital catalana, mentre aquests milers d’atletes corrien els 21 quilòmetres i escaig, un centenar de persones iniciaven una pedalada popular des de la Plaça Universitat de la ciutat comtal fins a Sant Feliu del Llobregat, el motiu de la pedalada, reivindicar un creixement sostenible.

Quan 3.600 atletes corren una cursa no hi van sols, els acompanya la parella, els amics, els familiars... podem assegurar que la Mitja Marató de Barcelona va aplegar a més de 4.000 persones mentre que la trobada dels ciclistes improvisats amb prou feina arribava al centenar. El tractament de la matinal atlètica, un breu de diari o una curta menció a la ràdio. El tractament de “Temps de Re-voltes”, (així és com han batejat la iniciativa reivindicativa), notícies de quart de pàgina més foto a la majoria de premsa diària d’informació general.

Aquest només és un exemple de la ceguesa mediàtica de la premsa catalana, que contribueix, com el govern, a que les minories parlin més fort que les majories.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Lluis, el problema és que el futbol es menja el 90% de les noticies esportives i la resta d'esports mai surten a la premsa. El CMSC fa 50 anys que celebra la marxa Infantil on participen 4.000 nens més tots els pares i mai ha sortit a la premsa. Fa un parell d'anys vam organitzar la Copa Espanyola d'escalada de dificultat i res. A l'Atletisme només li fan cas durant les Olimpiades o campionats del món. És el que hi ha. I segur que la bicicletada reivindicativa no sortia a l'apartat d'esports!
Francesc

Anònim ha dit...

Tens tota la raó Xesco!
Els mitjans haurien de mirar de parlar d'allò que implica i afecta al poble. Les trobades massives, ja siguin polítiques o esportives, sempre tenen tractaments partidistes que pocs cops responen a la realitat. La Marxa infantil del CMSC n'és un exemple de mala planificació periodística, ja que no només se'n hauria de fer ressò a Sant Cugat, sinó que tot Catalunya hauria de saber del què es tracta i quanta gent aplega.

Gràcies i fins ben aviat!!

Lluís FR