22 de febrer del 2008

Tret en clau catalana

El pavelló Nova Icària de Barcelona va aplegar ahir el inici de la campanya electoral de Convergència i Unió. El màxim representant de la federació per aquestes eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, va clamar a favor d’un “vot intel·ligent” que prioritzi els interessos de tots els catalans.

Una setmana i un dia després de l’operació quirúrgica a la que es va sotmetre el líder democratacristià, va reaparèixer en públic en una cursa electoral que “es preveu atípica”. Sota el lema de “Respectaran Catalunya”, Montserrat Candini i més tard Artur Mas van iniciar els seus discursos davant un pavelló ple de gom a gom.

A diferència dels recents missatges d’Unió on es volia mostrar una manera de fer tolerant i de respecte envers els altres partits, el líder de Convergència, Artur Mas, va iniciar el seu parlament carregant durament contra “el PP que parla català en la intimitat”, seguit del “govern del talante, que més ben dit seria el govern del mangante” i acabant amb un revés a la “ministra de Foment, o la ministre del torment per a tots nosaltres” deia Mas encaixant un somriure.

El líder Convergent va recordar que totes les enquestes “donen al PSOE com a guanyador”, però que serà CIU el grup decisiu en les eleccions del proper dia 9, i si és així, “per qualitat democràtica governarà la llista més votada, sigui la que sigui”. Mas va recordar les paraules pronunciades per un dels dirigents del partit, en Felip Puig, que deia que “per a Catalunya el PP i el PSOE són iguals”, que el que cal fer “és votar en clau catalana per a poder-nos defensar com a catalans” i va acabar el discurs dient que “com bé ha dit l’ex president Pujol, - en aquestes eleccions- no es pot votar en blanc”.

Amb una escenografia diferent, amb el color corporatiu de fons, serpentines, senyeres i alguna estelada, va aparèixer Josep Antoni Duran i Lleida. Rebut com un heroi després de vuit dies desaparegut per la recent extirpació d’un nòdul en el pulmó dret, el representant de CIU a les generals va afirmar que el “PP i el PSOE només es posen d’acord per negar el que som i el que volem ser de cara al futur”, afegia que els catalans han de confiar en ells mateixos ja que “no podem confiar en ells -PP i PSOE-”.

Duran, amb una costella trencada i més prim de lo habitual, va assegurar que CIU serà decisiva “per a defensar els interessos del nostre país, Catalunya no ha caducat, està viva”, igual que el líder d’Unió, que ha retornat sembla ser que amb més energia i optimisme i ja avisa que CIU “no pactarà amb qui perdi”, a partir d’ara, “si la federació nacionalista és decisiva a Espanya, les llistes més votades seran les qui governin”.