14 de març del 2011

Japó, peça d’un dominó, centre de totes les mirades

Les tragèdies esdevingudes pels successius terratrèmols del Japó van adquirint forma i evolucionant igual que ho fa un dominó. Els terratrèmols van provocar la fúria incontrolada d’un tsunami devastador que ha acabat amb milers de vides i ha generat una crisi humanitària sense precedents.

Aquests últims dies el Japó està al centre de totes les mirades. El tsunami ha generat milions de problemes dels que se’n destaquen; la crisi nuclear, gran índex de mortalitat, caiguda de l’economia i incertesa de noves rèpliques, entre d’altres molts problemes.

Cada dia el número de víctimes mortals augmenta i algunes fonts ja parlen de més de 10 mil morts. L’agència Kyodo, assegurava que aquest mateix dilluns s’han trobat dos mil cadàvers en una localitat de la costa oriental. A més de la contínua cerca de familiars desapareguts, els japonesos viuen constantment amenaçats per possibles explosions de les centrals nuclears.

La central nuclear de Fukushima ha patit vàries explosions, una d’elles al reactor que utilitza una barreja de combustible de plutoni, altament perillós. Milers de persones s’han quedat sense electricitat i aigua potable. Com va dir el primer ministre japonès, Naoto Kan, des de la Segona Guerra Mundial que el Japó no patia una crisi tan greu.

L’economia nipona s’ha ressentit de forma inevitable i moltes empreses no poden treballar a falta de recursos. El Nikkei s’ha desplomat més del 6% i tot i que el Banc del Japó ha injectat 60.000 milions d’euros, serà difícil aixecar el cap i tornar a la normalitat. Fins dimecres les rèpliques poden tornar-se a repetir amb intensitat.

Ajuda a les víctimes
Article publicat a directe!cat