6 de setembre del 2013

No a Madrid 2020

Aquest proper cap de setmana es decidirà quina serà la seu de les olimpíades del pròxim any 2.020. Les ciutats de Tòquio, Estambul i Madrid competeixen des de fa anys per convertir-se en seus de l'olimpisme i la veritat és que el veredicte sembla complicat.

Sincerament i intentant ser el més objectiu possible, no hauria de ser tant complicat decidir-se per una ciutat o altra si emprem tècniques de descart. És aquí quan aquestes ratlles es convertiran en quelcom polèmic només pel fet que Madrid no mereix ser seu de l'olimpisme.

Alguns polítics de Madrid s'aferren en treure el protagonisme als esportistes i a posar-se medalles en cada una de les passes que fan per apropar-se a un veredicte favorable. El govern de Madrid coincideix amb el govern d'un estat espanyol que avui en dia és exemple de ben poca cosa.

L'esport ha de servir per transmetre valors educatius que ni Madrid i Espanya estan en condicions de transmetre. Practicar esport no és només l'aprenentatge de tècniques, ni beneficis físics o psíquics d'una bona preparació. Tampoc es poden veure les Olimpíades com un mer negoci.

L'esport transmet quelcom més transcendental que afavoreixen l'autoestima, el fet de poder-se conèixer, tenir seguretat i confiança en un mateix, ser responsable, saber elegir, formar equips, liderar...

És cert que esportivament els atletes espanyols, incloent o excloent els esportistes de la nació catalana, assolirien molts objectius esportius. Però, voleu dir que Madrid està preparada per ser el centre d'atenció internacional? La capital d'un estat que no predica amb l'exemple, que entén els ciutadans de Ceuta i Melilla però no els de Gibraltar, que té un president que menteix públicament,  que adopta posicions antidemocràtiques i demostra la seva mala gestió econòmica, la falta de diàleg... ha de ser exemple d'esportivitat la capital d'Espanya?

Jo crec amb els valors de l'olimpisme i per tant, m'oposo a la candidatura de Madrid 2.020. Espero que la seu sigui una ciutat internacional dialogant, acollidora, que potenciï els valors socials, la cooperació, participació, la capacitat crítica, l'autocontrol, la responsabilitat, la participació... valors naturals de l'esport en general.

Article publicat a directe!cat