18 de febrer del 2009

Leopoldo, els NINJA i els poca vergonya

L’ex professor de l’IESE Leopoldo Abadía ens ha demostrat durant aquests últims mesos dues coses. Per una banda que l’economia es pot explicar de moltes maneres i que la millor és sempre la més entenedora, i per altra banda que el poder de la xarxa és quelcom indiscutible.

El seu primer article sobre la Crisis NINJA (No Incomes, No Jobs and Assets) va enlairar-se entre familiar i amics de l’autor i finalment es va difondre per la xarxa arribant a milions i milions de lectors.

Abadía ha explicat aquesta tarda al número 90 del Passeig de Gràcia el seu secret, la font de bon beuratge que l’ha convertit en un guru. I és que l’artífex de la descripció més nítida de la crisi actual ha dit que per a poder preveure els successos que ens aniran afectant “només cal llegir el diari cada dia, això ens dóna criteri”, quelcom importantíssim si volem preveure futurs esdeveniments que ens poden canviar la vida, deia aquest industrial que ha explicat que quan era jove va començar la carrera d’econòmiques però ràpid la va deixar.

Després d’explicar els motius de la crisi econòmica escodrinyant les hipoteques escombraria, els venedors de paquets trampes i els nous subjectes NINJA -que no tenen ni ofici ni benefici però sí un nou immoble i una bona hipoteca a pagar- , Abadía ha comentat uns punts per afrontar la crisi.

Per fer font als temps de penúries econòmiques que s’apropen cal que siguem optimistes, “lluitar per treure el millor d’aquesta situació actual”. Un exemple clau pot ser el que alguna empresa està practicant avui, estan creixent des de dins preparant-se ja per quan acabi la crisi estar millor que la competència. Cal també “estar atent i no distraure’s”, amb això Abadía feia referència a les moltes entitats públiques que segueixen gastant grans quantitats de diners en coses que podrien esperar, “ara cal centrar esforços per superar la crisi”. Finalment Abadía recomanava tenir prudència, no ser temerari però tampoc ser un estaquirot.

Pel que fa a la refundació del capitalisme que tant sovint sona des del govern francès, Abadía creu que “no cal canviar el sistema, hem de canviar les persones”. L’ex professor de l’IESE assegurava que el menys important d’aquesta crisi és l’àmbit econòmic, “el problema és que han hagut més estúpids que poques vergonya, els poca vergonya sempre estan a temps de canviar, però l’estúpid no”, cal canviar les persones.

Finalment Abadía ha proposat una revolució social allunyada de la que podria entendre Chávez o algun altre dirigent de bandera vermella. Una revolució on els ingenus que van anar als bancs a demanar hipoteques aprenguin a tractar amb l’economia, sempre de cara i sense embuts, així tal com és l’autor de la crisi NINJA.