27 de desembre del 2009

Per al 2010; més llibertat d'expressió

La llibertat d’expressió és un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans i per tant tot individu ha de tenir dret a expressar idees lliurement, sense censura. No obstant això al segle XXI encara hi ha països que no respecten aquest dret i empresonen i torturen periodistes o dissidents contraris a règims o actuacions polítiques.

El passat dia de Nadal la Xina va condemnar a 11 anys de presó a l’escriptor xinès de 54 anys, Liu Xiaobo per que el considera coautor d’un manifest a favor de la democratització del país. Xiaobo està en contra del sistema de partit únic que impera a la Xina, creu en la llibertat individual de les persones i és atacat pel simple fet de pensar diferent i parlar en veu alta.

No cal marxar a la Xina per veure com un govern trepitja la llibertat d’expressió dels seus ciutadans. Al 2003 l’Audiència Nacional espanyola tancava de “forma temporal”, per sis mesos, i ordenava “l’embargament preventiu” de tots els bens del principal diari basc escrit en euskera, Egunkaria, perquè presumptament formava part del conglomerat empresarial que controlava ETA.

Es va empresonar els directius del rotatiu i després que aquests denunciessin tortures per part de la Guardia Civil, el Ministeri d’Interior va interposar una querella per “denúncies falses de tortura, injuries i calumnies”. El Ministeri entenia que els cinc empresonats col·laboraven amb la banda armada perquè simplement es basaven en que ETA ordena als seus membres que denunciïn sempre tortures per desprestigiar a les Forces de Seguretat de l’Estat.

Tot i que mai s’ha pogut demostrar que Egunkaria tingués vinculacions directes amb ETA el judici segueix obert i el diari tancat. La censura segueix vigent, la lluita contra la singularitat en peu i la vergonya dels espanyolistes ja és pública, el El Govern Basc, la Defensa i la Fiscalia de l’Estat se sumen a les peticions d’arxivament del cas. Al 2010 volem una llibertat d’expressió verdadera, una democràcia veritable.

Article publicat el 29 de desembre al diari Avui.
Article relacionat al diari basc, Berria.
Manifest del Col·lectiu de periodises de Sant Cugat del Vallès.

8 comentaris:

Un noi del Suport técnic ha dit...

Només tu series capaç de ficar activisme polític a un pais comunista, apologia del terrorisme a un pais europeu i nacionalismes al mateix sac, company. Impressionant xD

Anònim ha dit...

en ralció a l'article, això que poses aquí és mentida. Perquè no expliques la veritat? Per exemple, que el govern i el fiscal han demanat arxivar el cas, però que no ho poden fer perquè hi ha dues entitats privades que es mantenen com a acusació particular? Per si algú ho dubta, són dues associacions de victimes del terrorisme.

Un altre punt: Hi ha proves de les torutres de la Guardia Civil? Perquè igual que al no haver-hi proves de la pertinença a ETA, es va proposar el tancament del sumari, les tortures són poster una miqueta patillada, no?

Crec que amb aquest article t'has retratat del tot com una persona que només fa demagogia en favor dels seus arguments.
Has demostrat que no tens cap inconvenient a manipular les notícies per explicar només el que et convé per defensar les teves opinions, i això "fa pena".

El govern represor, com tu els anomenes i la fiscalia han proposat tancar el sumari, però hi ha altres parts implicades, totalment desvinculades de l'estat. Això no ho escrius?

I per cert, et sembla malament que el govern investigui un diari (o el que sigui) si té sospites de que estigui vinculat amb una banda terrorista? I et semblen malament les mesures cautelars per lluitar contra el terrorisme?

Xexi ha dit...

Vaja, avui et donen canya.
Jo estic més o menys d'acord amb l'anònim. No has explicat tota la història. Però ja és el que ens tens acostumats, no?
Jo no crec que tancar un diari perquè és sospitós d'estar vinculat amb ETA sigui atemptar contra la llibertat d'expressió.

Això sí, un cop s'ha demostrat que no hi ha vinculació, s'hauria de reobrir.

Aquí el problema és que hi ha associacions que es presenten com acusació particular, i fins que aquest judici no acabi, no es podrà tancar el sumari.

Trobo que podríes explicar tota la història, i no només la part que li va be al teu discurs nacionaliste, no?... jejeje!

Lluís ha dit...

Molt bones Xexi, gràcies pel teu comentari. He de dir que em sembla molt bé que s'investigui un diari si hi ha sospites, però si no es troba res incriminatori el cas s'ha de tancar o s'ha d'arxivar.

El tancament de Egunkaria només va ser una maniobra del Partit Popular espanyol. Al perdre les eleccions i quedar arraconat i al no haver ni acusació particular ni acusació del fiscal el PP va instrumentar "Dignidad y Justicia" i "Asociación de Víctimas del Terrorismo" per a iniciar les acusacions populars.

Tots som lliures de pensar el que vulguem, creiem en la llibertat d'expressió. És per això que puc dir el que penso en aquest article sense mencionar el que per a mi són dues associacions de rancúnia i odi, que no saben perdonar i que estan totalment instrumentades pels hereus de Franco.

Xexi ha dit...

Estic d'acord, pots dir el que vulguis, però saps perfectament que estas mentint.

Sento dir-ho així de clar, però en el teu article només parles del govern, quan el govern sí que ha proposat el tancament del sumari, i s'ha retirat com acusació.
I no parles de les associacions que mantenen el sumari obert, donant a entendre que és el govern el que ho està fent. I això ho fas només per manenir viu l'esperit anti-espanyol...

El que fas és una manipulació i una mentida en tota regla, premeditada, i sincerament, dubto molt que la feina d'un periodista consisteixi en això. Si vols explicar una versió (o mitja versió dels fets) seria millor que fossis escriptor de ficció. Suposo que com a periodista deus tenir un codi/normativa, que jo diria que en aquests moments t'estas passant pel forro.

I per cert, aquestes associacions no saben perdonar, però tu tampoc, perquè sino a què venen tots aquests articles plens de rancunia i odi (com dius tu)?
Pots no parlar de les associacions, però és una manipulació de la realitat, de la notícia i una gran mentida.

Lluís ha dit...

Ara qui parla, l'anòmim de les 12:43 o el Xexi?

Jo no tinc res a perdonar, a mi no m'han fet res. Símplement doncs la meva opinió personal i doncs opció a que la gent pugui llegir el que penso i comentar-ho. Si no t'agrada ets lliure de no llegir el meu blog.

GRàcies

Ricard ha dit...

Tens tota la raó Lluís, a Espanya la censura segueix vigent.

Anònim ha dit...

¡Espanya practica el terrorisme silenciós!