6 d’octubre de 2015

Atur i núvols negres a Espanya

El nombre de persones registrades a l’atur ha augmentat aquests dos últims mesos i la taxa a Espanya ja se situa al 21,68%, el que equival a 4.094.240 persones.

Durant les vacances d’estiu el turisme ens permet cada any generar nous llocs de treball i oblidar per un temps xifres tan preocupants com les actuals. Avui però sembla que han arribat els núvols foscos i ja són molts els que han tornat a les seves rutines, uns a treballar i els altres a seguir cercant feina.

Al nostre país les persones registrades a l’atur durant el mes de setembre han estat 513.187 persones, 6.881 desocupats més que al mes de setembre però 62.625 menys que l’any passat. Una dada positiva que no ens ha de deixar tranquils perquè encara hi ha molta feina per fer.

Amb la creació d’un nou Estat és evident que es crearan més llocs de treball, tant a l’administració pública com a les empreses que aterraran per primer cop o que simplement voldran reforçar la seva presència al mercat català. Però mentre esperem mesos de molta política, els aturats en especial, no han de tenir paciència ni s’han d’acomodar, hauran de seguir pensant com encaixar en un sistema lent i sovint poc eficient.

Actualment ajuntaments com el de Sant Cugat del Vallès o com el de Barcelona impulsen polítiques d’inserció laboral basades en cursos de formació, en associacions que potencien la reinserció, en jornades d’emprenedoria o simplement en conferències, taules rodones i altres.

És molt important que els aturats, siguin joves o veterans, no es quedin tancats a casa. Han de sortir a conèixer oportunitats, a dominar i entendre com està el mercat. Si tenen molt clar com ensumar i aprofitar aquesta nova situació sabran com encaixar-hi, ampliant la seva formació en un sector, buscant feina per un altre canal o accedint a una borsa de treball concreta.

Article publicat al TOT Sant Cugat