14 de març del 2019

Bellaterra i Vallpineda, els nous barris de Sant Cugat?

Sant Cugat fa anys que està fent bé les coses i prova d'això és la voluntat de barris forans per annexionar-se a la ciutat. Fa setmanes que se'n parla, l'EMD de Bellaterra, encara territori de Cerdanyola del Vallès, està començant els tràmits per annexionar-se a Sant Cugat, però no és l'únic barri que vol formar part de Sant Cugat.

Vallpineda, un petit barri de Molins de Rei que està situat entre Valldoreix i la Floresta també vol annexionar-se a Sant Cugat, en concret estan demanant integrar-se com a barri de la Floresta.

El moviment territorial no és una realitat que afecta exclusivament a les Nacions sense Estat, com Catalunya, o als Estats ja consolidats. Fa menys d'un mes un barri de Sitges feia una consulta per annexionar-se a Castelldefels i si tirem d'hemeroteca, veiem que cada any hi ha disputes territorials arreu d'Europa.

Aquests pròxims mesos anirem veient com evolucionen els clams de Bellaterra i Vallpineda per formar part de Sant Cugat però mentre esperem veure com es resolen els dos casos és un bon moment per reflexionar què han fet Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei per tenir veïns tant emprenyats, que volen deixar de formar part dels seus municipis.

Perquè Bellaterra i Vallpineda puguin marxar dels seus municipis actuals els cal una indiscutible majoria veïnal a favor de l'annexió a Sant Cugat però amb això no n'hi ha prou, la relació que puguin tenir Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei amb l'Ajuntament de Sant Cugat pot ajudar a desencallar aquests atzufats locals que s'estan gestant. Serà interessant veure quin paper juga cada actor, i anar entenent que si Sant Cugat és objecte de desig per tants veïns, és perquè aquí s'estan fent bé les coses.

Article publicat al TOT SANT CUGAT