22 de juny del 2008

Un tret equivocat: La COPE és la veu dels qui no perdonen

La COPE Barcelona viu la feblesa del “ser i no ser”. És una emissora de ràdio que depèn tant d’una emissora forana que no la té en compte, que l’únic element possible per a que sobrevisqui és creure en la indiferència.

Podria ser també que algun dels seus treballadors cregués que forma part d’una empresa que uneix, que és un símbol de l’Espanya que des de fora molts voldrien però que no respon a la realitat. Els treballadors de la COPE Barcelona fan d’ambaixadors d’un país proper però que no ens pertany ni els pertanyem.

D’altra banda però, la cadena COPE juga un joc en el que no té rival ni company. La COPE creu que està per sobre de tot i de tots. Els seus continus conflictes deixen palès que l’absolutisme de la COPE és com l’absolutisme més violent de la URSS, del nazisme o del franquisme. Des dels programes “la Mañana” o “la Linterna” diàriament sens insulta impunement al poble català.

Escoltant la veu de l’odi te’n adones que mai podrem conciliar-nos amb aquestes persones, per que ni escolten ni entenen.

Per què la conferència episcopal espanyola permet que es maltracti a milers de catòlics catalans, bascos...?
Per què les persones que escolten la COPE a Catalunya viuen enguetats?

Crec que la COPE l’escolten dos tipos d’oients, hi ha l’oient espanyol que mai ha trepitjat Catalunya i es creu tot el que en Jiménez Losantos o en César Vidal els hi repeteix reiteradament a cau d’orella dia rere dia. Però també hi ha l’oient que viu a Catalunya i que escolta la COPE, l’oient que creu que el castellà està perseguit i que l’11-M va ser obra d’ETA.

Conec a molta gent que viu a Catalunya i que escolta la COPE, alguns d’ells són persones que fa més de 40 anys que viuen al nostre país, molts d’ells són llicenciats i cap d’ells passa gana. Viuen al nostre costat des de fa anys i mai han parlat català, alguns d’ells s’excusen dient que els hi fa vergonya, que el parlen molt malament. Però en el seu interior hi ha una veu que crida fort, una veu que diu que no li dóna la gana parlar en català. Ells creuen que viuen a Espanya, no reconeixen cap identitat catalana i no creuen que hagin de fer-ho per que com la COPE, es pensen que estan per sobre de tots i de tot.

Per a mi el futur de la COPE es negre, no només per que em repugna el tractament dels seus continguts, la seva demagògia i la seva falsa moral. El futur de la COPE es negre per que cadascú es troba, tard o d’hora, el que es mereix.

Crec que la COPE a Catalunya desapareixerà simplement per la pèrdua d’audiència. Avui hi ha gent que escolta aquesta emissora pel morbo que deu donar sentir un cara girat insultant-te a tort i a dret. És simplement curiositat passatgera que quan desaparegui l’audiència de la COPE serà tant minsa que no donarà ni per contractar a un periodista bocamoll que visqui al nostre país sense saber-ho.

Crec també que la COPE a Espanya acabarà canviant, algun dia els accionistes reaccionaran i faran callar la veu de l’odi. El provocador ha d’entendre que la llibertat d’expressió no és per als delinqüents.Per acabar només preguntar-me què en seria de la COPE si Terra Lliure no hagués disparat el genoll del senyor Losantos? Doncs molt possiblement que la COPE seria una empresa lliure i professional que oferiria continguts veraços i intel·ligents, i que respectaria la llibertat de pensament com fan tantes altres emissores radiofòniques catalanes, espanyoles, russes, alemanyes...