6 de juliol del 2009

Mirar enrere per tirar endavant?

Durant els anys trenta el liberalisme econòmic va intentar sortir de la crisi de moltes maneres. Era temps de crisi econòmica i de creativitat, ja que es pensaven nous mètodes, sistemes econòmics que d’una embranzida salvessin el sistema capitalista.

John Maynard Keynes va fer públiques les seves idees i l’encert va ser posar-les en pràctica. Els EEUU van ajudar al bancs mitjançant participacions en els seus capitals, es va promoure l’augment de salaris, van disminuir les hores de treball, van invertir en obres públiques i van aconseguir que el consum augmentés. La política econòmica nord americana va resoldre la crisi en només 10 anys, i a partir del 1940 es regenerava com a gran potència econòmica mundial.

Bé doncs, setanta anys després tots els governs occidentals miren enrere per a poder caminar endavant. L’estat espanyol no podia ser menys i ja ha presentat el Pla E, el Pla espanyol per a l’Estímul de l’Economia i de l’Ocupació. Aquest pla econòmic engloba totes les mesures previstes per pal·liar els efectes de la crisi però la única cosa salvable del projecte és la seva web, on un vídeo interessant explica unes propostes idèntiques a les de Keynes sense pretendre ser un documental històric.

La crisi econòmica que ens afecta avui serà més destructiva que la del crack del 29. Fa setanta anys el món capitalista era creatiu i buscava noves formules per a poder sortir-se’n. Al segle XXI s’han d’aplicar noves polítiques econòmiques però abans que res s’ha de tenir clar que caminar endavant mirant enrere només ens portarà a l’entrebanc.

Article publicat al diar Avui, dijous 09 de juliol del 2009
Article publicat a la web de Reagrupament

1 comentari:

Unknown ha dit...

El que no pot ser com molt bé dius és seguir el model de Keyness ja que pertany a un model econòmic del segle XX. Em d'entendre el fenomen de la globalització com a principal característica del nou model de principis de segle i és el que fa que la gent no veiés que aquesta crisi és diferent.

Ara doncs, hem d'estar atents a totes les noves apostes econòmiques per intentar mirar endavant i aconseguir un nou referent.