5 d’agost del 2008

L'Estelada, la bandera dels cent anys

La Senyera Estelada, símbol de la lluita per la independència del poble català, compleix 100 anys i és per això que molts ajuntaments del Principat estan debatent si ondejar-la el proper 11 de setembre, dia de la Diada Nacional.

Amb el temps moltes tradicions evolucionen o s’acaben perdent. Fa anys, quan era 11 de setembre, les Senyeres i Estelades presidien la majoria de balcons de la meva ciutat. Avui però, són una escassa minoria els balcons engalanats amb la bonica bandera quadribarrada.

Tenim constància que l’Estelada, Senyera amb l’estel blanc dins un triangle blau, va néixer al 1908 de la mà de Vicenç Albert Ballester i amb clares influències cubanes. Albert Ballester va viure a Cuba i li va apassionar la lluita per la independència del poble cubà envers Espanya. Al 1908 a més, la tenim fotografiada per primera vegada a la seu de la Lliga Nacionalista Catalana de París.

L’Estelada representa avui el desig de sobirania plena, amb la Senyera al fons, un estel que representa la llibertat i el fons blau del triangle que es refereix a la humanitat, és aquesta la bandera que ens representa a tots aquells que avui encara somiem en un estat propi.

Actualment encara podem veure majoritàriament dos Estelades diferenciades pel color del seu estel, uns l’onegen amb l’estel blanc sobre fons blau i d’altres amb l’estel vermell sota fons groc. Tot i que la tradicional és la de fons blau, l’estrella vermella va aparèixer l’any 1968 amb el naixement del PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional), les dues són igual de vàlides i representen la mateixa lluita.

El proper dia 11 de Setembre pot ser un bon dia per recordar una derrota amb un xic d’optimisme, així doncs, per la Diada tots pengem l’Estelada!