2 d’octubre del 2010

El Franquisme segueix viu al teu voltant

Ja fa cinc anys que l’ajuntament de Barcelona va ser pioner en elaborar un inventari de la simbologia franquista a la capital catalana. Avui, el Memorial Democràtic de la Generalitat ha estat l’encarregat de cercar simbologia feixista a 185 municipis del nostre territori i ha conclòs senyalant 7.700 símbols franquistes, el 93 per cent són plaques d’habitatges.

El Memorial Democràtic preveu ampliar la cerca a més municipis sense pretendre fer venjança de res, sinó pedagogia democràtica, tant necessària per a normalitzar un país tant estrany i alienat com el nostre.

Els catalans del s.XXI convivim encara amb més de set mil símbols franquistes que ens recorden dia rere dia la derrota de la llibertat, l’opressió i la repressió al lliure pensament. Són impactes visuals que recorden un dolorós passat ple de misèries i odi.

Com encara és possible que algú toleri viure en un bloc de pisos amb simbologia feixista al seu portal? Com pot ser que la gent accepti assistir a places on encara hi ha àligues imperials i altres símbols d’una dictadura?

La Generalitat vol identificar els símbols franquistes i encarregar informes a experts per a que determinin els criteris generals i les recomanacions d’actuació per a retirar les petites evidències del passat feixista. Aquesta iniciativa està bé però té un rerefons trist i decebedor, ja que tota aquesta simbologia hauria de ser cremada o arxivada en algun museu finançat pels amants o fills del franquisme.

Aquesta vegada el problema de la Generalitat no són els diners que calen per enretirar les plaques feixistes, el problema és la poca vergonya i la falta de dignitat d’alguns ciutadans que es permeten conviure envoltats de la simbologia de l’odi.

Article publicat el 7 d'octubre al diari Avui.
Article publicat a la web de Reagrupament.
Article publicat el 8 d'octubre al Diari de Sant Cugat.
Article publicat a directe!cat

6 comentaris:

Oriol ha dit...

Home, ja que comences, no t'aturis aqui: si fas foguera, posa-hi també els castells medievals (recordatori de violència i racisme), o les restes romanes que trobis (eren invasors, que a més van imposar la seva llengua)... no creus?

... o és que nacionals sí, però romans no; o toros sí i correbous no?

Això sona a memòria selectiva, i caldria ser una mica més conseqüent amb el que es diu.

Lluís Feliu ha dit...

Ops Oriol, aquesta vegada no estic d'acord en res del que has dit.

Has vist algún símbol feixista, del nazisme per exemple, a alguna paret pública de Berlín o Munich?

Personalment crec que els símbols fel franquisme caldria esclafar-los o arxivar-los. No es pot permetre que en democràcia ens toqui conviure amb una simbologia que ens marca el passat però que ens condiciona el futur.

Crec que en alguns aspectes s'ha de ser radical i no fer concessions a l'odi. Avui a Catalunya hem de ser tots radicalment demòcrates.

Santi Vidal ha dit...

Més decebedor que el problema dels símbols franquistes amb els que convivim és la mentalitat i les actituts feixistes de molts dels nostres conciutadans.

Pasbort ha dit...

Santi, justa la fusta, però encara és més decebedor que, catalans ajudant als nostres VERDUGOS OI QUE SI? CiU? PsoE?, e r c? PP? etc.? a que cap fill a preguntat a son pare perquè ho fa? no l´han capacitat perque tingui ixa capacitat, i potser MORIRA sense que la pugui tenir.DECEBEDOR.....

atlasac ha dit...

OI...i TANT!!!
Parlant clar i net, això de la INDEPENDENCIA es quelcom de nou, nosaltres donavem la culpa al GRAN DICTADOR, que quan ell finés...però resulta que el que volien no era altra cosa que el "enchufe" de l´únic que s´han preocupat, franco va deixar els cervells "embotats" i en l´actualitat estan exactament com ell els va deixar...son cervells franquistes...i si son franquistes a quí tenen que VOTAR? doncs això, aquests franquistes directament es van quedar amb el que és ara el PP, els altres ens vam arrimar al SOCIALISME...que si no es un franquisme és un "sociolisto" ara molts em obert els ulls...però redeu quina quantitat queda per obrir-los i.... mentres la TV no els fatja obrir, que em sembla que SI que la tele té les paraules CLAU per fer-nos despertar de l´HIPNOSSIS...mentres quedaran com a PRESONERS d´ell....i això NO ELS O DIGUES que és el que més RABIA els FA, ells son MOLT, PERO QUE MOLT LLESTOS...per això ens VENEN per un plat de gentilles que a més a més el tenen que pagar, i es creuen LLESTOS!!!.

Pasbort ha dit...

Jo ja fa temps ho vaig dir, que el que va passar a Alemanya, serà com un joc de nens en el que vindrà, perque TOTS no s´han guanyat els sobrenoms de XENOFOBO-RACISTE-FACISTE?-INTOLERANT, i ara el perquè NO HO SE, potser per provocar aquesta CRISIS que estem patint? és ben segur per la BRUTAL invassió...el empressaris que volien guanyar més? no em negareu que els abo........ho estan aguantant estòicament.....aguantaran fins morirse de fam? ha redeu si es desperten lo dit la REVOLUCIO FRANCESA o EL FACISME RESSUCITARA!!!. ARA que potser que també m´envien a la garjola, perque dic que la gent també es fartarà dels CRIMINALS-LLADRES-OPRESORS i he impossidors de RELIGIONS i CULTURES a mansalva. no hi ha cap dupte diran....o ELLS o NOSALTRES!!