
El passat dia de Nadal la Xina va condemnar a 11 anys de presó a l’escriptor xinès de 54 anys, Liu Xiaobo per que el considera coautor d’un manifest a favor de la democratització del país. Xiaobo està en contra del sistema de partit únic que impera a la Xina, creu en la llibertat individual de les persones i és atacat pel simple fet de pensar diferent i parlar en veu alta.
No cal marxar a la Xina per veure com un govern trepitja la llibertat d’expressió dels seus ciutadans. Al 2003 l’Audiència Nacional espanyola tancava de “forma temporal”, per sis mesos, i ordenava “l’embargament preventiu” de tots els bens del principal diari basc escrit en euskera, Egunkaria, perquè presumptament formava part del conglomerat empresarial que controlava ETA.
Es va empresonar els directius del rotatiu i després que aquests denunciessin tortures per part de la Guardia Civil, el Ministeri d’Interior va interposar una querella per “denúncies falses de tortura, injuries i calumnies”. El Ministeri entenia que els cinc empresonats col·laboraven amb la banda armada perquè simplement es basaven en que ETA ordena als seus membres que denunciïn sempre tortures per desprestigiar a les Forces de Seguretat de l’Estat.
Tot i que mai s’ha pogut demostrar que Egunkaria tingués vinculacions directes amb ETA el judici segueix obert i el diari tancat. La censura segueix vigent, la lluita contra la singularitat en peu i la vergonya dels espanyolistes ja és pública, el El Govern Basc, la Defensa i la Fiscalia de l’Estat se sumen a les peticions d’arxivament del cas. Al 2010 volem una llibertat d’expressió verdadera, una democràcia veritable.
Article publicat el 29 de desembre al diari Avui.
Article relacionat al diari basc, Berria.
Manifest del Col·lectiu de periodises de Sant Cugat del Vallès.